School: An Léim (roll number 11472)

An Léim Thoir, Co. Galway
M. Ó Dubhda

1. Déineann na luibheanna go leor dochair do'n talamh. An droch bhliadhain fásann go leor "Íutnach Dhearg" ins na fataí agus ins an choirce, agus ní fhásann an coirce nó na fataí go maith an bhliadhain sin. Tá leigheas lé h-aghaidh goscadh i gcuid de na luibheanna, dá nbeadh cos lúnta agat agat, tá snáthadh lúnta in áit sa bhfarraige acht is deacair é fhágail. Casfeadh an snáthadh lúnta thárt thimcheall ar an áit a bheadh sé leónta agus tar éis trí lá agus trí oidhche bheadh an áit a bhí lúnta leigheasta. Tá luibheanna ag fás in áiteacha agu dá n-íosfeadh aon bheidhthigh nó caoirigh iad chaillfeadh siad. Tá bláthanna eile ag fás ins na locheanna agus tá siad go máith lé
    h-aghaidh daoine. Bruitheann siad na bláthanna i dtosach agus nuair bheadh siad
    Bríghid Ní Chadhain