Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

Ar an leathanach seo

1. Roinnt bliadhanta ó shoin chuaidh fear ar thuras éigin agus nuair a bhí sé ag filleadh abhaile i meadhon na h-oidhche casadh spiorad air i bfhuirm mná.
    D'ionnsuigh sí é agus bhí fhios aige go maith ná beadh sé ábalta í do threasairt mar ní raibh a sgian cruaidhe aige. Ní raibh aige acht a bhata. Do gheall sé léi go dtiocfadh sé an chéad oidhche eile.
    Tháinig sé abhaile agus d'innis sé dá mhnaoi cad do bhí ceaptha aige a dhéanamh, go dtéaghadh sé amach chun spiorad mha do throid ag uair áirithe i n-áit áirithe.
    Do bhailigh a bhean naonmhar nó deichneamhar fear féachaint a bhféadfadh sí stop do chur leis. Tar éis tamaill cloiseadh an fead agus
    Brighid Ní Raidhilligh
    Derreennagreer, Co. Kerry