Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    theastuigh uaidh na cíosa do bhailiú is annsan bhí fios aige nár leis na talmhantaí ar aon chor, agus deirtear go bhfuair sé droch ídeadh ag Láimh Uí Mhathghamhna. Taréis na bliadhantaibh ba le Connsoiléir 'O Mathghamhna an áit agus bhíodh sé ag obair ins na cúirtibh i Sasana. D'fhág sé airgead i n-a údhacht cun caisleán do thógaint ar coingheallacha áirithe.
    Fuair An Ministéir Donnchadh Ó Mathghamhna an eastáit ó Risteárd ná raibh pósta. Is amhlaidh a mharbhuigh spiorad gan ceann darb ainm dó Ó Faoidhte é. Do daoradh an Faoidhteach seo ar fhasnéis bréigeach ar gaduidheacht. Sé an dlighe a bhí ann an uair sin an ceann do bhaint de dhuine a goidfeadh. D'iarr an Faoidhteach ar an Mathghamhnach gan an ceann do bhaint de mar bhí an comhacht sin aige. Níor thug
    Peig Ní Laoghaire
    Gearha South, Co. Kerry