Scoil: Teileann

Teileann, Co. Dhún na nGall
Leon Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Cuireadh amach ceithre mhaide agus níor mhothuigh siad go rabh siad ag teacht isteach ag Gob na Leice. Nuair a thainig siad ar amharc na céadhte[?] bhí an chéidh dubh le daoine ag feitheamh an dá shiúl a bhí i n-a gceann [?] le iad a theacht isteach no bhí siad cinnte gur báitheadh iad.
    Ní rabh fhios ag an fhuirinn iad féin go rabh siad tamall ar bith amuigh. D'fiafruigh fear de'n fhuirinn de fhear a bhí ar an chéidh a mbéadh siad i n-am ag an Aifreann. Ba é an freagar a thug sé sin air gur oibreadh pisreógaí go leór ortha indiú bhí an tAifreann thart le fada.
    Chuaidh siad fhad leis an t-sagart agus d'innis iomlan an scéil dó. Chros sé ortha a ghabhail amach feasta gan Aifreann Dé a éisteacht.
  2. Sceal fá'n Diabhal
    Bhí iasgaireacht scadán i dTeileann aon uair amháin agus fhí fear i n-a chonnuidhe i gCruachleann darbh ainim do Séamus Eoghain Óig. Fuair sé seo scéala ó n-a mhuintir go rabh aca le gabhail ar bád anocht.
    Bhí oidhche chruaidh shneachta ann agus hhí an líon spréidthe faoin tsneachta. Ghéarr sé an aithghiorra[?] ag tarraingtar a' líon agus nuair a thainig se fhad leis, bhi andiabhal i n-a sheasamh ar a cheann. Rinne sé a dhicheall go
    Donnchadh Mac Niallghuis
    Iascaire (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)