Scoil: Cill Choinnigh (uimhir rolla 13563)

Cill Chainnigh, Co. Dhún na nGall

1. Scéal

Bhí sin ann agus is fada ó bhí. Bhí bean ina comhnuidhe i Leitir agus ní rabh aici ach í féin.

Bhí rin ann agus is fada ó bhí. Bhí bean ina comhnuidhe i Leitir agus ní rabh aice ach í féin.
    Nuair a posadh í ní raibh sí ach cúig bliadhna déag agus ní raibh teaglach ar bith aice.
    Fuair a fear bás agus fagadh eire léithe féin. Le sgéal fada a dhéanamh goirid agus sgéal goirid a dhéanamh nios fearr. Lá amhain bhí sí ina suidhe ag an teinidh agus í ag meabhrughadh agus ag smaoitughadh ar an t-am a chuaidh thart. Bhí an doras druidte agus an teach dorca. Le preabadh do fosgladh an doras agus thainig fear mór dubh isteach. Bheannuigh sé díte sul a bhfuair sí fáill fáilte a chuir roimhe agus bhí sí ina shuidhe ins an chlúdaigh ar an bhomaite. Dubhairt sé léithe, a bhean a’ toighe tá mé chomhair a bhéith caithte leis an ocras agus ba mhaith a fhághail leis