Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

agus ingean an Ríogh rinneadh féasta.
    Chuir sé amach sgéala ag iarraidh ar dhaoine theacht o aois na sé mbliadhain déag go haois na dtrí fichtadh. Chruinnigh óg agus aosta. Bhí na cócairí ag deánamh réidh an dinneara.
    “An bhfuil duine ar bith a d’fhig leis sgéal a innse a chuirfheas thart an t-am go mbéidh an dinnear réidh” arsa an Ríogh. Chuaidh Aingeal ‘un tosaigh. Chaith sí dhá chuachóig shnáth ar an tábla. Thainic cearc amach as ceann aca agus coileach. Thainic pionainn choirce amach as an cheann eile. Chroim an chearc a phiocadh an choirce, agus bhuail an coileach í.
    “An lá thug m’athair as nead an Iolair thú ní dheanfá sin liom-sa” arsa an chearc.
    Chroim sí arais agus bhuail an coileach le sgubóig í.
    “Góc! Góc!” arsa an chearc, “an lá a rinne mise trí thuirtín bocstaí agus d’fhág mé ag cainnte le mo mháthair iad ní dheanfá sin liom-sa.”
    Chroim sí arais agus bhuail an coileach í
    “Góc! Góc!” arsa sise, “an lá a lean m’athar muid agus rinne mise cnoc damh fhéin agus loch duit-se, ní dheanfá sin liom-sa.” Chroim sí arais agus bhuail an coileach í.
    “An lá” arsa sise, “a d’iarr mise ort dhul agus loistín a fhaghail níor phill tú ní ba mhó.”
    Bríghid Ní Dhubhgáin