Scoil: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

18 Saighleanach
    Luibh nach bhfásann ach i n-áit uaigneach ar oileán nó i nait nach mbeadh duine nó beithidheach ag dul
    Fásann sé árd agus tuigh. Bhíonn billeoga leathana fada air. Déantar potaí gliomach dhó freisin le h-aghaidh gliomaigh a mharbhú.
    19 Caonach cloch
    Luibh a fhásann ar chlocha. Bíonn an chloch clúdaigh leis. Dath buidhe a bhíonn air, agus dhá mbeadh duine gearrta agus an fhuil ag teacht bheadh sé indon é a stopadh, (ach é a bruag [?] go mait) Cuireann éanacha í neadracha é.
    20 Sluaisne sráide.
    Plannda a fhasann i sráideanna. Tugtar é do laoghannta le nithe. Bíonn sé go maith aca le iad a thóghail Bhainfead sé an bainne do bheithidígh dá n-iteadh siad é. Bíonn billeóga mhóra leathan air agus cosa fada. Amach ó chlochaibh a fhásann sé.
    21 Athair Talamhna
    Bíonn an athair talamhna