Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear i bparoiste múrach fadó agus cuireadh an priosún í mar gheall ar chor éigin agus do gealladh do go sgaolfaí saor é dá bhfaigeadh sé buadh ar mhadraí ó phairc an fhiaid go dtí gort an aonaig sa daingean. Tug sé fén dturas agus cimiligheadh fuil do. Do sgaoileadh na madraí na dhiaidh agus iad fiadhain na dhiaidh mar do fuaireadar boladh na fola acht aon cheann amháin. Do lean morán daoine ar dhream chapaill an rás agus fuaireadar mórán sult ins an spórt. Do bhí muinntir an daingin go léir ag faire air acht bhí eagla ortha dá mbearfadh an madra suas leis go stracfaí as a chéile é. Nuair a tháinig an fear go páirc an aonaigh d'foscail an fear faire an geata do agus do sgaoil isteach é agus dhún an geata arís ar an madra. Do bhí an buadh fachta ar na madraí agus sgaoileadh saor ón bpríosún é.
    Máire Ní Shéaghdha