Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Tá mada ruadh scubhtha chun báirnigh. bhí sé sa bhfaill an lá so agus chonnaic sé na báirnig amuigh ar charraigh buile beag amach ó bhun na faile. bhí an taoide ag líonadh ach dúbhairn sé go mbeadh blaise beag deas aige ar na báirnig sul a mbeadh an charraig fá loch.
    B'seo leis amach agus d'aimsig sé ceann breágh mór des na báirnig. bí sé ag dul do aon bhogadh a bainr aisirigo drí go dtáinig an sáile uirthe. Bogann an saíle an báirneach. Nuair a bhrath sé ag bogadh i shleamhnuig sé a theanga fé biorahc a' bháirnig is ,a briathar má dhein gur fhásg an sliogán ar an dteanga is gur choinnibh
    Donnchadh Ó Máinín
    Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí