Scoil: Kenmare (B.) (uimhir rolla 2849)

Neidín, Co. Chiarraí
Múinteoirí:
Eoghan Ó Súilleabháin Liam Mac Cuisín

1. An Bheirt Duine Uasal.
    Bhí beirt duine uasal ann uair. Níor mhaith le duine aca an duine eile agus chuimhnigh sé ar é chur as a shlighe. Thug sé cuireadh dinnéara dhó ach dúbhairt sé leis gan a ghiománach (compánach a théigheadh leis an duine uasal ar chuairteanna) a thabhairt leis.
    D'fhág sé an tig gan é in aoinfheacht leis. Bhuail fear ar an mbóthar roimhe agus cluas air mar abheadh sé ag éisteacht le duine éigin. "Cad é an saghas duine tusa"? ars an duine uasal leis. "Is mise Cluas le h-Éisteacht", ar sé. "Cad tá ar siubhal anois agat?" ars' an duine uasal "Táim ag éisteacht le fear agus bean sa domhan toir a dhéanamh grádh le chéile" ar seisean. D'fhág an duine uasal annsan é. "Hé!" arsa Cluas le h-Éisteacht "is dóigh liom go mb'fhearra dhuit mise a thógaint leat. B'féidir go mbeinn ag teastáil uait". "Siubhlaig ort mar sin" ars' an duine uasal.
    Níor chuadar ibhfad eile nuair a bhuail fear eile leo agus é ag briseadh gach aon charraig lena thóin. "Cad tá ar siubhal agat?" ars' an duine uasal leis,
    AT0513A: Six Go through the Whole World
    Micheál O hEaluighthe