Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Doirín Darach, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

adhmaid acu agus níorbh aon bhaoghal go leobhfadh na sraitheacha.
    Nuair a bhíodh an ceann socruightha agus na saoir do théighdís amach ins an riasc, agus do ghearraidís na seraitheanna ins an bportach. Bíonn se níos righne ná aon scraith eile. Bhíodh an scraith dhá throigh ar leithead agus do leigeadh amach ar an bportach iad agus iad fillte ar a chéile ar feadh míosa i dtreó go dtirmeochaidís agus ná faifad an féar ortha.
    Nuair a bheadh an scraith ar an dtig do bhainidís an tuighe ins an riasc, agus do cuiridís an tuighe tirm ar an gceann agus tar éis sin Do scracaidís fionán ins na claiseannaibh agus dheinidís méaróga, fear ag leigint an súgáin agus fear eile ag casadh le casadóir. Is mó sórt casadíra a bhíodh acu. Sé an ceann a bhíodh agus mó
    Pádraig Ó Conaill
    Gort an Chlocháin, Co. Chiarraí