Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

agus do bádhadh iad.
    Chuaidh an chuid eile aca abhaile agus nuair a bhíodar ag dul connachadar an gáirdín bhreágh prataí inaice le tigh an Tighearn talmhan agus chuadar isteach san ngáirdín agus bhíodar ag sgíobadh leó mála prataí nuair a chonnaic an Tighearna talmhan iad.
    Do caith sé an fear isteach i gcarcair agus ní fheaca aoinne an fear san oileán ó shoin i leith.
  2. Le linn an Ghorta Mhóir bhí fear agus bean ‘na chómhnaidhe i bhFiadhach Meadhon. Bhí daoine eile a bhíodh ag obair ag an Ridire ‘na gcómhnaidhe tímpeall ceathrú mile uatha. Bhí alán díobh ann agus bhíodar i bfad níos saidhbhre ná an fear san. Daimhdheóin sin níor chabhruigh siad leis.
    Chuaidh an fear bocht ag lorg oibre go dtí an Ridire agus is é an págh a fuair sé i ndeireadh an lae ná leathchéad planndaí cabáiste. Tháinigh sé abhaile lán sásta agus dainmhdheóin an
    ocras a bhí air féin agus a bhean níor itheadar an cabáiste.
    1. am