Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

ábalta ar eirighe to dtí go ndúnfadh sé an lios.
    Chuaid cúpla duine go dtí an lios chun é do dhúnadh agus nuair a bhí sé dúnta fuair an fear bás agus níor chuaidh aoinne inaice leis ó thoin.
  2. Tá bóthar in Oileán Dairbhre go dtugtar air "Bóthar na Cairte".
    Is annamh a úsáideann muinntear na h-áite anois é mar tá sé briste, agus níl mórán mhaitheasa ann, ach do shásainn (?) sé na daoine fadó nuair na raibh na bóithre nua atá ann anois deunta.
    Tá sé ag dul ó Ceann Brí go dtí Teach an t-Solais, agus deirtear gur úsáid Cromaill é, agus gur usáid muinntear an oileáin seo roimis Cromaill é.
    Níor tháinig Cromaill go dtí an oiléan in aon chor de réir daoine áirithe, acht is dócha gur tháinig mar deirtear go bhfuil trí bairille guna le Cromaill san dTeach-Solais fós.
        1. infreastruchtúr poiblí
    Eibhlín Ní Loingsigh