Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 06_001

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 06_001

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ins an tsean aimrr, nuair a bhíodh sneachta mór ann, bhí daoine na gcomnaidhe i mbaile a bhí i bhfad isitgh sa sliabh. Bhí go leor daoine i ngach teach aca; bhí na tighthe ar fad déanta i ngleann, agus cnuic timcheall ar an ngleann a raibh na tighthe déanta ann. Bhí cuid mhaith eallach agus chaoirigh i ngach teach aca. Bhí aon teach amháin ann a raibh an t-athair agus seisear mac a bhí luath láidir, agus a bhí i ndan airgead a shaothrú i ngach uile áit a raibh obair le fághail. Bhí go leor talamh sléibhe aca agus cheannuigheadh siad caoirigh agus beithdhigh dóibh féin agus bhí said an t-saidhbhir annsin.
    Lá breágh faoi Fhéil Mártan, chruinnigh na ba ar fad timcheall ar an mbaile mar bhíodh siad ag fághail féir chuile tráthnóna. Bhí sé chomh ciúin is go bhfeicteá sgáile gach bó aca shíos san uisge a bhí sa loch a bhí thíos uatha sa ngleann.
    Nuair a bhí sé ám codhlata cuaidh muinntir
    1. próisis agus feiniméin