School: Loch an Iubhair (roll number 16829)

Loch an Iúir, Co. Donegal
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. (continued from previous page)
    bhuathais é i ghan fhios d’en bháinrioghain. Chuaidh sé suas i luighe a’s ní rabh i bfhad gur mhothuigh sé ise ag teacht aníos na dhiaidh. Nuair a bhí siad tamall na luighe arsa seise leis. “A madaidh an chúil bhain ar thréig mé m’athair is mo m’áthair a dtáinig mé an doman uachtarach nó an domhan ioctarach do dhiaidh tionnthuigh thart a’s labhair focal amhain cainnte liom”.
    Maise arsa seisean tionntuigeocaidh agus labhairfidh mé dhá focal a’s trí focal leat. Dinnis sí do fán fhainne agus an dóigh a bfuair sí anuas [ar]? fan caílín a bhí ag nigeocain ag an abhainn a’s fa’n gasúr a bhí ar fastóg ag an bainriogain. Nuair a rachadh siad na baile go mbéad an beirt leo.
    Ar maidín lá-tar-na-bhárach d’eirigh an bháinríoghain chuaidh sí suas un t-seomra. Bhuail sí trí chic ar bean madadh an cúil bháin agus arsa sise léite “nar chóir go mbeitheá fada go leoir do luighe ag fear mná eile”.
    “Maise arsa madadh an chúil báin níl sí ‘na luighe ag fear ar bith acht ag a fear
    AT0425: The Search for the Lost Husband