School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. (continued from previous page)
    tuighe túmtha i hfeir. D'fhagadh sé in áit eichínt iad go mbéadh siad cruaidh. Annsin lasadh se iad.
    Bhí fear eile i nDún, Ros Cathail darbh'ainm Máirtín ó Fátharta; agus 'sé a dhéanadh tuigheadóireacht na h-áite seo ar fad. Bhaineadh sé sgolbaí an dtú agus dhéanadh sé máilléadh de ádmaid.
    Tá fear darb' ainm Seán Ó Gríobhtha i Ros Cathail agus tá sé go h-an mhaith ag caoladóireacht.
    Déanann sé cléibh as éadan a céile le sgolbai agus díolann sé ar an margaidh in Uachtair Ard iad.
    Tá bean i leamhchoill Mágh Chuillin sar b'ainm Sorcha Ní Chonchubhair. Ní chuireadh sí dath ar bith ar a cuid eadaigh ach dath a bhaineadh sí as caonach abhíodh ag fás ar na clocaí amuigh ins na sleibhte.
    Théigheadh sí amach le mála agus bhaineadh sí a lán de sgraith-chloch, an caonach. Chuireadh sí síos i bpota ag bruith é go mbéadh an súgh bainnte as. Annsin shéaladh sí é
    Nápla Bhreathnach
    Gortnagroagh, Co. Galway