Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry

"Tá go maith," ars í ag filleadh abhaile.
    Bhí Seán sa bhaile roimpe ina shuidhe cois na teine.
    "Seadh a Mham, cad dubhairt mo Dhaid leat?"
    "So súd orm ná fuil aon bhréag d'á innsint agat," ars an mháthair.
    Ar maidin fuair sé a mhála bóthair agus scaoil roimis go dtí tig bitheamhanaig mór a bhí i nGleann Garbh. Dhein sé margadh leis é a mhúineadh chun bitheamhantuigheachta. Ní raibh Seán go holc chun na céirde in aonchor. Bhí an bitheamhnach mór ag múineadh gach céirde dhó amuigh is istig. I gcionn ráithe dúbhairt sé go raibh sé chomh maith aige triail a bhaint as an mbitheamhnach óg.
    Bhí stail bhreágh ag fear inaice le Corcaig agus ba mhaith leis an mbitheamhnach críonna í a ghoid. Do bhí brat ar an stail sin a bhí lán do chloigíní agus chroitheadh sé é féin nuair a bheadh aon stróinséir timcheall. Bhí an duine uasal so ina chómhnuidhe tamall amach ó'n gcathair ar thaobh coille in áit ná raibh aon tig ach a thig féin.
    D'imthig an bheirt bhitheamhnach leó gur chuadar go dtí cnoc a bhí ó's cionn tighe an duine uasail. Bhí an ghrian ag dul síos agus tráthnóna mór do ló ann.
    "Raghadsa síos," arsa Seán, "agus tabharfhad liom é."
    AT1525: The Master Thief