Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ann fadó agus Johny Hammilton a b'ainm do.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a bhí sé teith dúbhairt sí leis an mhnaoi a cosa do níghe leis. Faid do bhí sí níghe na gcos bí sé ag baint fola asta agus bhí coinneall ag lasa ós a cómhair amach aige. D'fiarruigh sé de cad é an dath a bí ar an gcoinneal anois agus dubhairt sí go raibh dath bán air. Taréis tamaill eile chuir sé an ceist uirthi aríst agus dúbhairt sí go raibh dath gorm air. An triomhadh uair a chuir sé an ceist uirthi níor fhreagraidh sí inaonchor mar ní raibh síábalta ar é dfeiscint.
    Ansan fuair an bhean bás agus chaitheadar isteach i seómra í. An lá na dhiaidh sin bhí a muinntir á lorg agus ní raibh an tuairish le fághail uirthu acu. Dhein sé an rud céudna le gach mhnaoi a tháinig chun a thíghe. Lá amháin do buail bean ana áluinn leis agus thug sé cuireadh chun a thíghe di.
    An lá a tháinig sí bhí an fear agus a chompánaigh amuigh ag solátar airgid dóibh féin. Nuair a bhíodar ag imtheacht dúbhairt an fear leis an seana choilleach a bhí ag déanamh oibre an tíghe dho go raibh bean ag teacht chun
    AT0955: The Robber Bridegroom
    Brigid Bean Uí Dhubháin