Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí lánamha fadó ann, is minic a bhí, tá fós agus beidh go deó, agus bhíodar ag caitheamh tamaill dá saoghal i bhfocair a chéile go compórdach ach nár tháinig aon duine de mhuirir ortha. Chuireadar a gcómhairle i dteannta a chéile feuchaint cad a dhéanfaidis chun go mbeadh aoinne amháin muirir ortha.
    Do chuimhnigheadar gur mhaith an rud dul go dtí an seann draoí mar bhíodh seann draoí an uair sin ag aoinne go mbíodh aon chrích in aonchor air.
    Chuadar go dtí an seann draoí agus d'iarradar air cad do b'fearra dhóibh a dhéanamh. Do mhachtnuig an seann draoí agus dubhairt sé "Sé mo chómhairle-se dhuit dul abhaile, agus gairm scoile a chur amach ar na boicht go léir timcheall ort agus dinnéar breágh slachtmhar a thabhairt dóibh agus gan aon nídh d'iarraidh ortha ach amháin a nguidhe a chur chun Dé
    Máire Bean Nic Gearailt
    Cathair Bó Sine, Co. Chiarraí