Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dath ceadhna ar aon ghruaig agus a bhí ar an bpíosa gruaige a bhí aige féinig. Bhí cruinníughadh mór bailighthe ag an dtig an lá san. Níor bh'fhada gur ghaibh an rí tímcheall agus an píosa gruaige aige ach ní raibh an dath ceadhna ar aon ghruaig agus bhí ar an bpíosa gruaige a bhí aige féin a fuair sé ó na inghean féin. Ar deire thiar tháinig sé do dtí an ngharsún agus bhí an dath ceadhna ar a ghruaig sin agus bhí ar an bpíosa gruaige a bhí ag an Rí. Tamall na dhiaidh sin pósadh an garsún agus inghean an rí agus mhaireadar go soilbhir sámh an chuid eile dá saoghal idtalamh an fhathaig.
  2. Lá amháin nuair a d'eirig an Tighearna Fionn Tráigh as a chodhladh. D'fheuch sé amach tríd an bhfhuinneóig. Chonnaic sé na príocháin go léir istig i nghort i naice a thíghe féin. Do fuair sé a ghuna agus bhuail sé priochán. Nuair a chuaidh sé ag triall air d'fhiafhruig an príochán do cana thaobh gur ghortuig sé é. Dúbhairt an príochán é thabhairt isteach ar feadh seachtmaine. Nuair a bí an t-sheachtmhain caithte do cuadar amach san gháirdín
    AT0313: The Girl as Helper
    Máire De Lonndra