Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí seanduine thiar i bhFáhan fadó agus bhí ádhbhairín beag talmhan aige ach thuit sé chun bochtanas. Caitheadh amach as a chuid talmhan é agus caith sé bothán a thógaint, shuas i mbun an chnuic. Ní raibh aige ach aon inghean amháín, agus bhíodh sí ag baint sguaibe ar an gcnoc agus ágh ndíol sa Daingean. Thugadh sí léi abhaile arán bán agus is air a mhairidís. Lá agus í ag teacht abhaile taréis na sguaibe a dhíol, bhuail fear uasal léi ar an mbóhar agus cóíste aige. Do thóg sé isteach sa chóíste agus thug leis abhaile í agus phós í. D'fhág san an t'athair agus an máthair bocht dealbh. Fear mhór margaidh, a bhí sa fear a phós sí, agus ní raibh aon lá ná go dtéigheadh sé ar an aonach. An féirín is breághtha a fuair sé ar an aonach, thug sé leis é agus chuir sé aniar ar a gualání é agus dúbhairt lé na mhúirnín is dian stóraigh "An bfeacaís a leithéid id dhúthaigh féín riamh. "Mo chreach fada" ar sise is fuiris a aithint ná rabhais thíár, is go bhfuil dhá réag saighdiúirí ag gárdáil cúirt m'athar. Dúbhairt sé an chainnt so dhá uair. Cuaidh sé ar an aonach an tríómhadh lá agus cheannuigh an féirín ba breághtha a bhí ann. D'imhthigh sé air agus
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Póilín Ní Seaghda