Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhíos thiar is ní fheaca ach sean bhearnaín meirgeach ríabhach agus sean duine beag casta líath, agus dhá ghabhairín acu ar srian, agus sin iad cughat iad an bothar aniar. Dúbhairt sí nárb iad a h-athair is a máthair féín a bhí riamh ann. Dúbhairt sé nár chuige sin a thug sé leis iad, ach chun iad do chothú is do bheathú. Thug sé leis iad agus nigh agus glan iad, agus shocruigh iad ar gach taobh den dteine. Thug sé aire dhóibh go dtí lá a mbáis agus chuir go glánta iad an lá sin.

"Sin é mo sgeul agus má tá bréag ann bíodh
    Ní mise do chúm é ná do cheap
    Póílín Ní Seaghda
    Cíllruith
  2. Bhí rí ann fadó agus is é an nós a bhí aige ná beartú ar dhuine mhór gach blíadhain agus trí cheist a chuir air agus maran réidhteócadh sí iad san bhainfídhe an ceann do. Bhí gairdín lasmuigh den chúirt ag an rí. Bhí sé troighte ar aóirde ins gach falla a bhí
    AT0922: The Shepherd Substituting for the Priest Answers the King's Questions
    Seamas De Hóra