School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    i bpáirc. Bhí lios san páirc agus cúaidh an fear inaice leis. Cúala sé púcaí ag canntain agus ag déunamh a lán glór. Dúbhairt sé go rachadh sé síos agus go mbeadh am maith aige ann. Cúaidh sé síos agus chonnaic sé púcaí ag ól ó cupáin óir. Rith an fear go dtí an búird agus thóg sé ól as an cupan a ba ghiorra dho. Ní thúisge nár thóg nar fheúch na púcaí air agus thánadar mór thímcheall air. D'fhiafrúigheadar ar car'b as é. Dúbhairt sé go raibh sé ar an áonach agus go raibh sé ag dul abhaile go dtí a cloinn anois. Dúbhairt na púcaí leis na bheadh sé ábalta dul abhaile anois nuair a thó sé an bráon as an cupán óir. Dúbharadar go gcuireadh síad fear eile abhí san lios acu go dtí a bhaile i nionad do. Dúbhairt an fear gur cuma dho dá bhfhagadh sé a dhóthain dho óil.
    Tarraic na púcaí fear críónna áosta as an gcúinne agus dúbharadar leis dul go dí tig Seán Ó Súilleabháin. Cúaidh an fear amach as an lios agus ní bhféachadar a thuille é.
    Bhí íonghnadh mór ar bhean Seáin Ó Shúilleabhain núair connaic sí a fear maidin lá ar na mháireac. Chonnaic sí go raibh réimh in a chosa aige agus go raibh sé an-áosta. Ní deanfadh sé áon obair di agus ní íosfadh sé aon rud
    Máirín Ní Ghealbhain
    Seán Ó Seaghdha