School: An Gleann Mór (roll number 13973)

An Gleann Mór, Co. Kerry
Máire T. Ní Chonaill

1. (continued from previous page)
    An raibh a tuairisg ag aoinne. An buachaill is dócha a d’árduigh leis í ! Chuireadar amach ‘reward’ mór d’aoinne a thabharfadh a tuairisg. Chualaidh Seáin é. “Do b’fearr dom féin é innsint” ar seisean. D’imithigh sé fé dhéin tighe an duine uasail. Chuir sé páipear sa gheata go raibh sí ag an tig-tig a mháighstir ghluais an t-athair agus airm mhór ‘na theannta go dtí an tig. Nuair a thángadar isteach bhí ana fháilte ag fear a’ tighe rómpa. Dubhairt sé ná feadair sé cad as a thug Seáinín í – gurb é Seáinín a thug chuige í srl. Do phreab Seainín in a shuidhe. Dubhairt sé go raibh air feín é dheunamh. Gur chuir eisean ar é deunamh. Bheireadar ar fear a’ tighe.
    Cheangaladar do cheithre chapall é. Do mharbhuigheadar é tugadh an inghean do Sheáinín is mhaireadar go sásta sin é mo sgeul is má tá breug ann bíodh !
    AT1525: The Master Thief
    Síghle Ní Conaill