School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

Bhí fear ann fadó darbh ainm Seán. Lá dá raibh na stáisiún i dtig Sheáin bhí sé amuigh sna páirceanna sara tháinig an sagart. Nuair a tháinig Seán cómh fada leis an mbóthar chonnaic sé na daoine go léir ag dul i dtreó a thigh féin agus dubhairt sé leis féin go mba ceart dó dul go dtí a thig. Ní raibh aon deabhadh air ag dul abhaile. Nuair a shrois sé an áit bhí an sagart ag léigheamh an Aifrinn. Nuair d'oscail Seán an doras d'fhéach an sagart timcheall agus dubhairt sé, "Dia bheathsa id shláinte a Sheáin gan Aifreann, is sámh a thagann tú is do lá breágh caillte agar óró is donna é an sgéal". Nuair chualaidh Seán é sin dubhairt sé "Go mairir-se slán a dochtúir calma go bhfuil tobar na grásta ar do lámh gan cneasuighthe gach naon a leanann tú déanamh a anam óró is dona é ó sgéal".
    2.
    Fadó nuair ná bíodh bróga a dhéanamh in Éirinn, dá bhfaigheadh na daoine péire bróg ní cuiridís ortha in aon-chor iad go dtí Dia Domhnaigh
    AT0217: The Cat and the Candle
    Peadar Ó Rosnaidhe