School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. (continued from previous page)
    ndoras agus d’oscail an bhean é agus duine bocht a bhí ann ag lorg déirce. dúbhairt sí ná raibh aon rud aici le thabhairt dó, acht chonnac fear a tíghe é agus bhí truagh chómh mór san aige dhó gur thug sé a phíosa aráin dhó. Bhí fearg ar an mhnaoi agus dúbhairt sí ná raibh ciall aige mar gurb fear aosta é féin agus nárb ceart dó é sin a dhéanamh mar ná bacfadh sí é dhá mbeadh aon rud aige féin, ach dúbhairt sé ná gcuirfeadh sé sin aon cur isteach ann féin.
    Bhí an clann go léir ag tabhairt píosaí dhó ach ní thógfadh sé iad. Ar a leath-uair taréis aondéag thánaig min a dhóthain i long go Baile an Ridire agus dúbhairt an bhean gurbh é sin an fáth a thánaig an mhin ná gur thug an fear an píosa aráin don bfear mbocht ar son Dé agus bhí gach aoinne ag chuala mar gheall air agus á mholadh agus a tabhairt buidheachas mór do Dhia agus ní raibh easbo mine ar an bfear sin riamh ó thoin.
    Eibhlís Ní Loingsigh
    Coarha More, Co. Kerry