Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tháinig tonn eile agus do scuab sé iad. I gceann uaire a chluig, ní raibh tasg na tuaisisg ar an long acht cláracha ag snámh ar an bhfairrge. I gceann trí nó ceithre laeanntha tháinig cálma agus do chuaidh cuid de’s na daoine i mbádaibh a féuchaint a bhfaighdís aon raic agus fuaireadar clár agus ainm scríobhte air. B’é an ainm a bhí air ná (Brig hope). Ní fuarathas aon ceann de’s na corpaibh riamh.
  2. Do chuaidh dhá bháid ag iascaireacht ar an tríamhadh lá déag de mí Meadhon Fhóghmhair sa bhlian naoi céad déag agus a naoi. Bhí an ghaoth ag séideadh aniar agus chuaidh bád ón Oileán seo soir agus chuaidh bád ón gCaladh soir leis mar bhí foithin ar an dtaobh shoir.
    Do thosnuigheadar ag lorg éisg acht ní fuaireadar aon nídh go dtí gur thánaig siad go dtí an taobh thuaidh de tigh an tSoluis.
    Do chuireadar na saidhne amach agus bhí siad lán agus thánaig gála gaoithe agus ní fuaireadar am chun iad do tharrach isteach. Do iompuigh na báid agus bhí an naoi-bhúr déag ag snámh ar son a n-anamacha. Nuair
    Caitlín Ní Murchadha
    Coarha More, Co. Kerry