School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Bé Leigh White an tíghearna talmhan a bhí ar an cheanntair so fadó. Bhí cíos ana mhór ar gach aoinne le na línn. Bhíodh ana eagla ortha roimis agus bhidhtí ag iarraidh an cíos a chur le chéile i gcóir an lá áirthe sin go mbíodh an cíos á éileamh. Bíodh an sean rádh so i mbéal gach aoinne.
    "Cíos do'n tíghearna nó fág an talamh"
    Teigeadh daoine chuige uaireannta chun aimsir d'fhághail aimsear beag is dócha chun an cíos a bhailiúghadh agus gheibhdís é.
    Uair amháin bhí fear ag dul leis an gcíos go dtí an tíghearna. Bhí sé lá deanach. Díeach agus é ag dul isteach an geata beag go dtí an tighearna bhí an tighearna ag imeacht amach an geata mór 'na chóiste ceithre capall leis an gcíos go léir go banc Corcaighe. Bhí eagla ar an bhfear bocht go gcuirfí as an talamh é agus rith
    Síghle Ní Chrualaoich
    Leahill, Co. Cork