School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    Ní raibh a fhios ag Mháthair an chailín aimsire go raibh sí marbh in-aon-chor. Lá amháin do tháinig an Máthair go dtí an tig chun an chailín d'feisgint. D'fhiafhruig an bhean bhocht de dhuine de's na fearaibh chá raibh an chailín imthighthe agus d'innis sé do í. Nuair a airig an bhean an mhéid sin do bhí sí ar buille.
    Do chuaidh sí go dtí na píléírí agus dubhairt sí leó é chrochadh nó rud éigin do dhéanamh leis ach gan é leigint amach a thuille.
    Do chrochadar an bhacach an lá na dhiaidh san agus sar ar chrochadh é d'innis sé an fhírinne dhóíbh. Ansan do bhíodh an Máthair ag gol gach lá ar feadh seachtmhaine agus do fuair sí féin bás bliadhain na dhiaidh sin.
    Nóra Ní Chéilleachair
    Cáit Bean Uí Seitheacháin