School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

do tháinigh sé thar-nais agus a mhaighistir in-aon-fheacht leis.
    Do bhí dinnéir breágh ollamh rómpa agus nuair a bhí an dínnéir ithe acu dubhairt an fear dubh leis an mbuachail taisbeáin do chuid chleas do'd t-athair is do'd máthair.
    Do shín an buachaill siar úrlár agus tar-éis cúig neómataí dhein sé gadhar dubh de féin. Ansan dubhairt an fear dubh le fear a tighe ar mhaith leis go ndéanfadh sé cleas éigin eile.
    Dubhairt fear an tighe leis nár mhaith leis na chleasa san in-aonchur ach cleas éigin a dhéanamh a dhéanfadh tairbhthe dho.
    Ansan dubhairt an fear dubh leis an fear bocht a dtabharfchadh sé a mhac do ar feadh bliadhain eile agus dubhairt sé go dtabharfhadh ach é thabhairt thar-nais abhaile tar-éis bliadhna agus go
    Nóra Ní Chéilleachair
    Cáit Bean Uí Seitheacháin