Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus sé an ainm a bhí air ná Mathgamhain O Ríoghbardáin Fear mór sgoruidheachta agus cártaí ab ead é. Oidhche amháin agus é ag teacht ó beith ag sgoruidheacht agus do bhuail púca uime. Cuir sé a ceann idir a dá cois agus caith se siar ar a trom é. Níor stad sé leis go dtí gur cuir sé é go dtí Baile Átha Cliat agus ní raibh sé abfhad ag dul ann leag sé do siubhal abaile annsan agus bhí gobh aige. An cead oidhche eile a chuaidh sé ag sgoruidheacht thóg an púca Mathghamhain arís leis agus gach oidhche a bhíodh sé amuigh deanach. Fé deire ceannuig Mathgamhain peidhre
    spur and an cead oidhche eile nuair a bhí sé ag teacht ó bheith ag sgoruidheacht agus na shpir aige tháinig an phúca arís cuige agus cuir sé a cheann idir a dá chois arís cun é do thógaint leis ach ach d'oibruig Mathghamhain na spuir ar a cosa agus ar aghaid. Má dhein d'fhág an púca é na dhiaidh. An cead
    Concubhar Ó Súilleabháin
    Gort an Éadain, Co. Cork