School: Corrabha (Curravagh)

Curraghvah, Co. Cavan
(name not given)

1. Sé pátrún an cheanntair seo Naomh Padraig. Tugtar onóir speisialta dó agus lá ' le Padraig - an seachtmhadh lá déag de Márta caitheann gach éinne óg is aosta an tseamhróg. An oidhche sin freisin bíonn cuirmeacha ceóil ins na bailte móra in onóir dó.

Sgeál

Nuair a tháinig Naomh Padraig go h-Éirinn sa bhliadhain 432 is é in a Easbog chuaidh sé go Cúige Uladh, Cúige Laighean, Cúige Mhumhan agus Cúige Connacht ag craobhscaoilleadh an chreidimh. Ar a thuras dó bheannuigh sé na bailte (townlands) is na paráistí. Bhí fir naomhtha eile in éinfeacht leis an Naomh agus nuair a tháinig siad go paróiste Dubh Bealaigh thug fear uasal cuireadh dóibh teacht go dtí a theach an lá
    Brighid Ní Shiordan
    Carrick West, Co. Cavan