School: An Corrbhaile

Corbally, Co. Clare
Máirtín Mac Coitir

1. (continued from previous page)
    na daoine maithe le feisgint ann go minic. Daoine iounta feín "seadh iad. Taíd áit ar shlighthe. In aimsear an Chogaidh Mhoír tharraingeadar pé méid airgid abhí i dtaisge sna bainne aca amach agus ní ghlachfaidís le nótaí in aon chor. B'eígean do lucht na mbannc ór nó airgead do thabhairt dóibh.

(13) BAILE ARD:
    Saghas cnuic atá annso agus tá sé i bfad níos aoirde ná an talamh thar tímcheall air. Deirtear gur anuas ar an gcnoch sin a thaínig " Clog na Neál " chuig Naomh Seanán agus theasbaín aingeal Oileán atá suidhte sa tSionainn dá dob é sin Inis Chathaigh. Dubairt an aingeal do go mbeadh sé ag obair san oileán sin go dtí lá a bhaís. Tá caisleán tógtha ar bhár an chnuic. Tógadh é sa bliadain 1815 nuair abhí na Sasanaigh ag suíl le cablach Napoleon.

(14) CILL ÁRD:
    Tá cill suidhte ar bhár cnuich. Níl ann anois ac fothrach folamh cille.