School: Baile Mhúirne (C.) (roll number 15347)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

1. (no title) (continued)

Bhí cailín darbh'ainm di Siobhan Ní Murcadha ag obair i gCarraig an Adhmuid timcheall fiche bliadhain ó shoin.

(continued from previous page)
    lámh ar a h-aprún agus do mb'éigin di é a leamanmaint. Dubhairt a gaol léi a h-aprún a íompáil i dtreo is go mbeadh an taobh istig amuich.
    D'iompuigh sí a h-aprún agus níorbh' éigin dí é a leanamhaint a thuille. Tháinig sí abhaile go Carraig an Adhmuid. Cúpla mí 'na dhiaidh san bhí mo shean-athair ag teacht abhaile ó bheith ag sgoruigheacht agus chonnaic sé an bhean 'na chiorra-giob in aice an chlaidhe.
    D'aithin sé í mar 'sí "Joe" abhí ann agus áprún bán uirthi. Labhair sé léi agus dubhairt sé "An tusa san a Joe?" Níor fhreagair sí é in-aon-chor. Labhair sé léi airís ach níor fhreagair sí é. Tháinig sé isteach abhaile, d'innis sé dá mhnaoí é. D'fhéach sí sin amach an fhuinneóg ach ní fheacha sí pioc.
    Cúpla lá 'na dhiaidh san do buaileadh breóíte an cailín agus níor mhair sí ach seachtmhain 'na dhiaidh san.

Oidhche Coille, codladh cailleach,
    Oidhche mhór dhaoine,