Scoil: Baile Mhúirne (C.) (uimhir rolla 15347)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhí buachaill ann uair agus théigheadh sé ag sgoruidheacht gach oidhche agus bhíodh sé ag imirt cártaí agus bhíodh a mháthair ag cur stop leis ach ní éistfeadh sé léi. Aon oidhche amháin bhí sé a dó a clog nuair a bhí sé ag teacht abhaile agus do chasadh socraid uime ar an mbóthar agus ní raibh ach triúr fé´n gcomhrainn agus do chuireadar an buachaill agus agus do thógadar trí míle ó bhaile é.
    Ar maidin lá'r na mháireach bhí sé ana bhreoite agus b'éigin do fanamhaint sa leabaidh ar feadh sé seachtmhaine. Do mhúin sé sin ceacht do. Dá mbail leis rud a dhéanamh ar a mháthair ar dtúis ní thuitfeadh sé sin amach. Ach ní déanfaidh daoine rud ar a máthar go deire an domhain:-

"Nuair a labharfaidh an cuach ar crann gan duilleóg
    Nuair a thuitfidh Domhnach Cásga ar lá 'le Muire