Scoil: Fiach Naomhtha (Buach.), Eadragóil

Adrigole, Co. Cork
Muircheartach Ó Séaghdha

Headquarters Headquarters the Curnal did cry
    Yerra you wouldn't like to be quartered or neither would I.
    Ó M. Ó Séaghdha O.S. na h-Eadargólach a fuaireas é seo. Fuair seisean é ón a athair athá anois imthighthe go slighe na fírinne beannacht Dé ar a anam. D'foghluin a athair é i Neidín nuair a bhí sé ag foghluim a chéirde - céard an ghreasaideh.
    Amhran é seo a bhí i gcoinnibh na ndaoine do bhí ag troid ar son Shasana, cosúil le Patrick Sheehan.
  2. Seanamhrán

Aréir bhíos fén agus an máighistir ag

Aréir bhíos féin agus an máighistir ag éisteacht le seanachaidhe ón liathcoill thuas i dtig Mhichíl Pheadair ag cur síos mar gheall air sean-aimsireacht. Athair chéile Mhichíl Pheadair iseadh é, agus tá sé tímpeall ceithre fíceadh blian. Bhí sé ag cur síos ar Mhike Séaghdha, file ón nGleann Garbh agus bhí aithne aige air. D'imthig Mike go Wales agus is ann do dhein sé an t-amhrán seo:-
    I
    Is Réice bocht fán mé do crádag is do céasadh