Scoil: Ceathrú Thaidhg (uimhir rolla 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann fad'ó ague phós sé aimsir an droch-shaoghail.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    díreach é an ród, sé an bóthar mór an aithghiorra".
    Bhí an fear trioblóideach go leor nuair chonaic sé an páighe fuair sé, ach dubhairt sé leis féin gurbh fhearr leis fanacht ar a bhiadh ná bás fhágháil leis an ocras, agus gurbh fhearr dó fanacht seacht mbliadhain eile.
    Nuair a bhí na seacht mbliadhain eile istigh aige, d'iarr sé a pháighe ar an duine uasal. Sé an rud adubhairt an duine uasal nach dtabharfadh sé aon airgead dó acht comhairle eile. Ní raibh sé sásta, agus dubhairt sé go gcaithfeadh sé dhul abhaile go bhfeiceadh sé a bhean.
    "Maith go leor," ars an duine uasal, agus dubhairt sé le na mhnaoi trí cháca chur síos dó. Chuir, agus an cáca deiridh chuir sí go leor airgid ann. Chuir sí marc air agus dubhairt sí leis sin a bhearnadh. Bhuail sé an bóthar annsin.
    Casadh fear uasal leis. Dubhairt an fear uasal leis dhul an bóthar cam. Dubhairt an fear eile gur chaith sé féin seacht mbliadhain ar comhairle
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Pádraig Ó Deaganaigh