Scoil: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (uimhir rolla 4136)

Cúil na hEorna, Co. Phort Láirge
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

1. Lucht Siubhail.
    Thagadh a lán daoine boctá go dtí ár dtig fiche blían ó shoin, acht ní thagann acht beagán dhiobh anois. Is iad na daoine céadhna a thagann i gcomhnuidhe. Seo iadh ainmneacha de lucht siubhal a thagann o am go h-am--Padruig ó Seagdha, Seán o Loingsigh agus Tadhg Mach Craith.
    O Caiséal a tháinigh Pádruigh ó Seagdha. Sean fhear is eadh é. Tá sé ós cionn 70 blian. Bíonn ciarsúir mór aige agus chuireann sé isteach ann gach rudh a gheibeann se ins na tighthibh. Gráinín té agus siúicre a bhíonn uaidh de ghnath. Codluigeann sé i scioból ar feirm Seáin de Paor i Sean abhaile, nuair a bhíonn sé ar siubhal tridh an ceanntair seo. Tháinig Seán o Loinsig ón Nire agus Tadhg Mac Craith on Dun Garbháin.
    Fuair fear siubhail darbh ainm Pádruig Mach Phadruig bas bhlian ó shoin. Tháinigh sé ó Comhpile Co Loch gCarmán. Bhí féasóg dubh agus gruaig fada dubh air agus ba é an fáth gur tugadh "Padruig na Gruaige" air .Bhíodh asál beag aige agus bhíodh mála ar crocadh ar dhá taobh an
      1. daoine de réir aicme
    Eibhlín Ní Cuilleanáin