Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Is minic an uair a chuaileadh mé mo athar mhór ag innis an sgéal táidhbhsé seo.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a bheith ag tabhairt míne agus plúr ó Dhún na nGall go Árd a Rath ar an chairt an uile lá ins a t-seachtmhain agus bhí sé ar an bhealach go luath agus mall. Oidhche amháin bhí sé ag teacht 'na bhaile agus bhí sé go bréagh mall sílim go rabh sé i ndiaidh a h-aon ó chlog. Bhí lód plúir agus míne leis agus é fhéin ina shuidhe ar mullach. Nuair a tháinig sé fhad le druim Chonaire bhí sé ina shuidhe ar mhullach an lóid go fóill agus é ag amharc roimhe. Le sin go díreach chuaidh an rud mór dubh treasna an bhealaigh mhóir agus bhí cuma tairbh air agus is cuma caidé a ndéanfadh sé leis an chapaill, ní rachfadh sé aon choischéim thar an áit a dteachaidh an tairbh treasna an bhealach.
    B'éigin do gabhail arais agus go síos an bealach éiginnteacht eile agus bhí an lá ann sul sroich sé Árd a Rath. An lá ina dhiaidh
    Pádraig Mac Abhaird
    Cró an Chaorthainn, Co. Dhún na nGall