Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí gasúr beag agus a mháthair ann aon uair amháin. Lá amháin chualaidh an gasúr go rabh fáthach mór ina chomhnuidhe cúpla míle ar shiubhal agus d'iarr sé ar a mháthair cead a thabhairt do le ghabháil go dtí teach an fháthaigh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    tháinig an chuid mín choirce amach ar. Nuair a chuid an fháthach agus a bhean i luighe an oidhche seo fuair an ghasúr an seibh agus go díreadh nuair a bhí sé ag gabhail amach ar an doras scairt an fháthach agus ársa seisean, “Cé sin” le sin léim sé amach as an (doras) leabaidh agus rith sé indiaidh an ghasúr. Rith an ghasúr an méid a bhí ina chorp agus nuair a tháinig sé go dtí a theach fhéin rith sé suas crann mór taobh amuigh dé’n teach agus síos an taobh eile. Rinn an fháthach an rud cheadhna agus nuair a fuair seisean an fháthach shuas ar an chrann scairt sé amach, “A Máthair, “A Nháthair tabhair amach an triosg. Thug sise an triosg amach agus ghearr an bheirt aca an chrann. Thuith an fháthach ar an talamh agus fuair sé bás agus bhí an áthas ar an ghasúr agus a mháthair agus comhnuidhe síad go té téagrach ina dhiaidh sin.
    Áine Ní Dhomhnaill
    Carraig an tSléibhe, Co. Dhún na nGall