Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Seanscéal (ar lean)

Seo sgeal a bhaineás le Conan Maoil nuair a bhí sé ag silg thart fan cheanntair seo.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt sé leis na mná an teinidh a choiriughadh agus nuair a bhí na mná a choiriughadh an teinidh las Cónan an brosna. Chuaidh sé amach go gasta; as dhruid sé an doras ina dhiaidh agus bhí na mná go léir doighthe.
    Bhí Fionn in nGleann na Gleanntáin agus chuir sé a ordóg ina bhéal agus bhí fhios aige go rabh an teach at teinidh agus na mná fosta.
    Bhí an fhearg ar Fhionn fá dtaobh dé seo agus ruidh leis na bhaile go gasta as tháinig leis na bhaile. Nuair a shróith sé Mullán an Tighe Mhóir; agus ní rabh annsin acht luath, agus ní rabh Conan Maol le feiceáil ar chorr ar bith. Thóg Fionn agus na Fiadhna luaithe agus chuir isteach i bpóca iad agus chuir siad iad i roilig i gCill a sTiurd.
    Chuailidh Fionn iomrá go rabh Conan ins na h-uaigheanna i Machaire agus ní rabh siad abalta Conan a mharbhadh. Bhí mac ag Conan i gCo na Midhe agus bhí sé an mhaith ag troid, bhí an fear seo abalta gach rud a dhéanamh as bhí a athair abalta a dhéanamh.
    Chuir Fionn cuireadh ar mhac Chonan a theacht agus throid a dhéanamh leis an fhear a bhí ins na h-uaigheannaí agus tháinig an mac agus chuaidh sé isteach. An rud a b'iongantaighe uilig bhí se ablata troid comh maith as bhí Conan abalta
    Brighid Ní Ghallchobhair
    Ardvally, Co. Dhún na nGall