Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ina Ola Dé agus na hEaglaise ní féictear é. An té a fhágann bás tobann bas le biotailte no an bhás bíonn eagla roimhe. Tigeann na muirbh aráis ma tá a gach ag cuir buadartha ortha muna a bhfuil siad fa suaimhneas ar an tsaoghail eile no muna ar fhág siad achan rud socair na ndiaidh. Ar na saoghaltacha deireannach le a bhfuil de Aifreann dá rádh ar shon na muirbh níl oiread dhá bfeicéal. Na dhiaidh sin is uile is beag a taitnuigheann sé leis a bhéit a bhéit amuigh leis fhéin indiaidh gabhail ó sholus do ma bhíonn an oidhche dorca. Da tiocfadh de taisme orm fhéin a béith amuigh bhéad lán mo cnoiceann d’eagla orm. Oidhche amháin gan sinid bréige a deanamh saoilim go rabh rud eiginteacht in mo aice. Sheasuigh an gruag orm cosamhail le coileach na gcíor ann agus ní rabh ann acht é gur tuit mé as mo sheasamh. Tá sé raidhthe uair a taisbeanann thaidhbhse é fhéin do duine a rabh croidhe lag aige. Chuala mé daoine a rádh go minic go bfachaidh siad an té a d’imthigh acht níor dubhairt duine liom go fóill go bhfuair se iospairt é thaidhbhse. Ar ndóighe ní ceart lámh a tabhair
    Brian O Dubhthaigh
    Peadar Ó Dubhthaigh