Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    daobhtha. Ma dheanann siad iarraidh lámh a cráitheadh leat sín bata no rud eiginteacht cuca no brisfidh siad do lámh
    Taiseanna na mbeo Tá tuairmí éile ag na sean duine fan áit seo. Tá mé ag gabhail a tracht ar an tseanchuir sin atá acu fa dhaoine atá imbeatha go foill. Cluinntear corr uair fa taidhbhsi a feucailt agus an té sin beo. Comharta é go bhfuil an duine sin ag dhul a fághail bháis in am aithgiorrach. Ní mar seo atá igcómhnuidhe no thá sé ráidhte fa daoine go bhfactas taidhbhse na aotáis fada leo.
    Seo sgeál a fuair me ó seandhuine san cheanntar -: Bí fear ann aón uair agus bhí sé na comhnuidhe in san ceanntar seo. Ba gnathach leis teach biotailte a choinneáilt i gcomhnuidhe. Bí dhá teach aige teach comhnuidhe agus teach biotailte. Bí an teach an uisce bheata bordaí as leath mhíle ón teach eile. Acan lá théigheadh sé chuig an teach tabhrainne. Lá amháin bhí sé ag gabhail síos an bealach mór agus connaictheas é san am cheadna ins
    Brian O Dubhthaigh
    Peadar Ó Dubhthaigh