Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall

ó
    Dhomhnall Ó Gallchobhair,
    Gorta More,
    Na Dúnaibh.
    Tá an fear sin thair 60 blidhain do aois. Fuair sé an scéal sin ón na athar nuair a bhí sé in a bhuachaill óg. Fuaras an scéal sin sa'n bhliadhain 1823.
  2. Boithre an cheanntair.
    Ta cuid mhór bóithre ins an cheanntar seo agus tá siad ag gabhail go Carraig Áirt agus go Craoslach agus go Baile na nGallóglach agus go Leitir Ceanainn agus tá siad uilig ag gabhail gach áit fríd an Chonndae. Tá sean casan ag gabhail go Craoslach nuair théigheann tú fhad leis an teach osta Rosapenna. Téigheann tú ar an bealach mór agus tá an sean chasán ann go foill. Tá sé bhfad níos aithghiorraí na a ghabhail thart an bealach mór. Tarann sé amach siar ag Glaraigh agus téigheann sé siar go Craoslach.Tá sean chasán eile ag gabhail síos go dtí an Tráigh Leathan. Tá an casán sin ann le cúpla céad bliadhain. Bá ghnathach leis ná sean-daoine feamnach a bhaint shíos ann agus rinne siad an sean casán seo leis an fheamnach a thabhairt aníos ar na n-asail. Ghnidhthear úsaid dó go fóill le ghabhail a thabhairt aníos
        1. infreastruchtúr poiblí
    Máire Ní Bhuadhaigh