School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

1. Lá amháin cuireadh suas geall go bhfeicfidh cein fear a bfheár ag snámh. Bhí Albhanach agus cuis de na momharsanaigh amuigh ar an tráigh mhóir ins an dumhaigh bhig. Bhí Micheal Mc Giolla Carra gabha ar an bhaile Úr amuigh. D'fhág siad an tráigh mhór agus chuaidh cúpla ceann acu thart ar charraig an t-Súiighe agus thainig siad uilig tsreach ocht Micheal agus bhí seisean comh maith sin agus go dreachaidh sé amach agus thart fá'n charraig arair. Nuair a thainig sé tsreach bhí sé chomhair a bheirth amch as ánal agus bá eisean a b'fhearr. Bhí cuid de na daoine nach d'eachaidh amach leath bealaigh.
    Máire Ní Bheaglaoich
    Seanach, Co. Dhún na nGall