Scoil: An Cuimín (uimhir rolla 6162)

An Coimín, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Aoidh

1. Ins na sean toighthe fad ó shoin bhíodh na maidí crochta.
    Bheirfidhe an maide crochta ar an slabhradh a bhí crochta anuas an tsimléir agus crochuidh crochta ar a cheann cun na potaí srl a chongbhailt i náirde ós cionn na teineadh.
    Acht i dteach éigin ar na 'Cruacha' tá maide crochta eile i núsaid go fóill.
    Stacán giúise a tógadh as an phortach - spíocacha as ag taisbeant cá rabh na géagacha lá agus an áit na rabh aon cheann aca seo, gearradh amach ceann air.
    Crochadh é seo ó'n chúpla nó ó'n taobhán agus ó tharlaidh na rabh na toighthe an-ard san am sin - thiocfadh leis na fir hataí, bearaid agus mar sin a chrochadh air. Deirtí fosta gur áit cosanta é - gur minic a bhí basgaid an ime leis an im no b'féidir dornán tae agus siuchra a bhí curtha i dtaisgcidh, crochta uatha seo.
    Sin é an maide crochta.
        1. foirgnimh