Scoil: An Cuimín (uimhir rolla 6162)

An Coimín, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Aoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fhear bhocht agus thainig bean an fhir anuas go dtí an do(?) agus chonnaic sí an fear ag teacht ó is a sise tá tú gabhta ins an deireadh arsa sise le na fear.
    Smaoitigh an fear ar an mhuic a mharbh sé ar an tseachtmhain a chuaidh thart. Dubhart sé le na mhnaoi ca h-áit a rabh spóthan na muice. Fuair sise an spóthan agus líon seisean é le fuil. Nuair a thiocfas an fear isteach béidh tusa do luighe ar an úrlar agus cuirfidh mise an spóthan ar do sgeadaman agus cuirfidh mé an sgian fríd. Nuair a thainig an fear isteach bhí an bhean na luighe ar an urlar agus an spóthan le na sgeadaman.
    Cuir a fear an sgian fríd agus thosuigh an fhuil ag rachaidh as an spóthan. Is deas an caitheamh aimsire sin ars(?) an fear a thainig isteach. An dtabarfaidh tú sin damhsa arsa an fear, ca mhéad a bheirfidh tú damh ar. Beirfidh mé fíchead punnta duit air acht tá leath-cead punnta a dhith orm-sa air acht sa deireadh rinne siad margadh is thug sé dhá fíchead punnta air.
    Thug sé leis abhaile an spóthan abhaile. D'iarr sé ar bhean an toighe luighe síos ar an urlar go bhfeicidh tú an cleas deas do. Luighe sise síos agus cuir seisean an spóthan le na sgeadaman. Cuir sé an sgian fríd an spóthan agus fríd sgeadaman na mná. Crochadh an fear agus bhí an t-airgead uilig ag an fhear bhocht agus a mnaoi.
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    AT1539: Cleverness and Gullibility