Scoil: An Cuimín (uimhir rolla 6162)

An Coimín, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Aoidh

Ar an leathanach seo

1. Seo sgéal i dtaobh fás na bocan. Bí ar Slánuightheóir agus Naomh Peadar ag siubhal fríd choill lá amháin. Bhi taisteal fada deánta aca agus gan aon bhiadh caithte aca. Bhí smut aráin 'na phóca ag Naomh Peadar, ach níor mhaith leis é a thabhairt amach ar eagla go mbéadh fearg ar ar Slánuightheóir. Ar a shon go raibh an Máighistir ag eachtra sgéalta iongantacha do Pheadar choimeád an t-ocras é ó éisteacht leo.
    'Sa deireadh bhris ar an bhfoidhne aige agus thóg sé amach an smut aráin. Cheap sé é d'ithe i ngan fhios do ar Slánuightheóir. Gach uair a bhíodh a bhéal lán ag Peadar do labharadh an Máighistir leis, agus bhíodh ar Pheadar an bhéalóg do chaitheamh amach. Bhí an t-arán ar fad idighthe ag Peadar agus gan greim de ithte aige..
    Do thárla rud iongantach. Gach áit 'nar chaith Peadar béalóg amach d'fhás suas láithreach rud cruinn bán. Biadh maith do b'eadh iad, agus bócáin a thug na daoiní ortha.
    Thárla go raibh an diabhal ag faire ortha agus chonnaic sé an t-iongantas. "Is féidir le h-aon amadán é sin do dheánamh," ar seiseas. "Ach deánfadsa bócáin a bhéidh i bhfad níos bréaghtha agus níos deise." Fuair sé bulóg aráin agus dhein sé aithris ar Pheadar Naomhtha, d'fhas bócáin de gach dath an-chosamhail le cinn Pheadair. D'ith na daoiní
    null