Scoil: An Cuimín (uimhir rolla 6162)

An Coimín, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Aoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Cnoc na hAmadan:- An cnoc os ar gcionn annseo. Thigeadh seachran ar daoine fa mullach an cnuic seo agus ní bhíodh siad abalta an baile a bhaint amach ar feadh fada go leor. Tá sé ar an taobh ó tuaidh den sgoil seo.
    Srath na Bratóige:- Nuair a theich na Sasanaigh ó Leitir Ceanann. Tainig siad go dtí an ait sin agus throid siad cat ann agus marbugadh cuid mhór daoine Nuair a bhí siad ag fagail d'fag siad mórán eudaigh 'na ndiaidh agus tugadh an tainm sin air an ait in.
    An Chlochan:- San t-sean am ní rabh droichidacha ar an abainn mar tá anois act bíodh clocha trasna na habhna le dul treasna ortha. Ba é seo an priomh doigh le teacht ar an abhainn.
    An Chaiseal:- Tá sean altoirí le feicealt annsin go foill, an áit ar leigheadh Aifreann in aimsear na dlíghthe Piannaideacht. Caiseal - Carnan cloch.
    An Bhrochaighe:- Fado bhíodh cuid mhór ainmidhthe allta beo fa'n áit sin agus tugadh an brocaigh ar ina ndiaidh. Brocach an sean ainm ar pluais.
    Baile-bo-bainín:- In aon am amháin ní rabh ar an bhaile sin act bó beag ban amháin. Beirtear baile an bó bainin ar an áit sin ó soin.
    Mín na gCramh: Lean airm Crommhell leo gur casadar ar airm eile ag Mín na gCnamh agus troideadh cath eile annsin. Ní dheirtear ce bhuaidh acht gur minic
    Cill Taobhóg, Co. Dhún na nGall
    Peadar Ó Domhnaill