Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé annsin agus fuair sé reidh é féin cun dul go dtí an áit a raibh an t-ór. Acht nuair a chuala a mac é ag imteacht as an teach ní raibh sé sásta fanacht ins an teach leis féin, agus b'éighin dhá athair é a tabhairt leis. Nuair a bhí sé in ga don áit a raibh an t-ór bhí faithcios air go mbheadh a mach ag cainnt, agus freisin cuimhnigh sé go dubhradh leis gan aon duine a thabhairt leis. Ins an am sin bhíodh daoine a tabhairt aire do chaorigh timhceall na h-áite sin, agus bhí tighthe beag déanta ann cun na chaorigh a cur isteach ann san geimhreadh. Chuir an fear a mach isteach i gceann do na tighthe sin agus chuaidh sé fhéin go dtí an áit a raibh an t-ór. Nuair a tháinig sé go dtí bruac na locha chuaidh sé ag cuartú agus nuair a tháinig go dtí an póta thósuig a mac a glaoch air. D'iafhruigh a athair do céardh a bhí air. Cómh lua agus dubhairt sé é sin d'eírigh peist mór anios as an talamh caith an fear uaidh an láighe annsin nuair a chóinaic sé an peist agus rith sé le n-anamh agus chuaidh sé abhaile agus níor feach sé leis an ór a fhágail arist go deó.
    Bairbre Breathnach
    Caladh Mhaínse, Co. na Gaillimhe